Allmän info

Agility är en relativ fartfylld tävlingsgren som ligger under Svenska Agilityklubben (SAgiK).

Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978 och i mitten av 1980-talet introducerades Agility i Sverige.

I Agility kan man tävla både individuellt och i lag. Agilitytävling är öppen för alla hundar från den dagen hunden blir 18 månader. Det är en modern, publikfriande tävlingsform som går fort mellan slalompinnar, vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna. Agility är roligt för alla och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad kontakt mellan förare och hund.

En utmanande hinderbana

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Banan består av minst 15 och högst 22 hinderpassager med allt från slalom och balansgång till hopp och tunnlar. Hunden är ofta mycket motiverad för denna typ av utmaningar vilket gör att det ställs krav på en genomarbetad grundlydnad för att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt.

En rolig aktivitet för alla

Agility bygger på ett djupt samarbete mellan hund och förare. Mycket arbete läggs på att motivera hunden för att nå en positiv och glad aktivering. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt mot nya spännande utmaningar. Arbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att förbättra kontakten med sin hund och ha kul tillsammans.

Spännande tävlingsform

I agility tävlar man i fem individuella storleksklasser (fr.o.m. 2017-01-01). Samtliga klasser indelas i Xsmall, Small, Medium, Large och Xlarge. Det finns Agilityklass I-III, Hoppklass I-III. Man kan också tävla i LagKlass i storlekarna Xsmall/Small, Medium och Large/Xlarge. Det finns i 2 olika klasser, Agilitylagklass och Hopplagklass. Agility ser man ofta som uppvisningar i samband med andra arrangemang, men om du funderar på att börja träna kan det vara en god idé att besöka någon av alla de officiella tävlingar som arrangeras över hela landet. Du kommer säkert att fångas av farten, spänningen och glädjen.

Ha så kul!